Dietetyczne naleśniki bez jajek i mleka lub z otrębami

Są osoby, które najchętniej jedzą naleśniki z czekoladą lub pancakes z syropem klonowym. Natomiast zwolennicy zdrowej diety, czy też osoby które powinny ściśle jej przestrzegać ze względów zdrowotnych, wybierają raczej nieco inne przepisy.

Poniżej kilka propozycji na dietetyczne naleśniki.

Naleśniki bez jajek i mleka

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 3 szklanki mineralnej wody gazowanej

- łyżka oleju

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki cukru

- szczypta soli

Sposób przygotowania: podane składniki miksujemy i smażymy naleśniki. Patelnię smarujemy olejem tylko przed smażeniem pierwszego z nich. Dzięki temu, że istnieją takie przepisy naleśniki mąką być jadane również przez alergików. Co jednak jeśli ktoś jest uczulony na gluten. Wówczas może przyrządzić sobie meksykańskie tortille z mąki kukurydzianej. Nie zawiera ona glutenu. Zdarza się jednak tak, że ktoś nie ma akurat takiej maki albo w ogóle unika jej w swojej diecie.

Naleśniki bez mąki

Składniki:

– 6 jaj

– szklanka mleka

– 50 g mleka w proszku

– 55 g siemienia lnianego

– pieprz

– sól

Sposób przygotowania: bierzemy 3 całe jajka i 3 żółtka, dolewamy mleko (najlepiej chude). Potem dodajemy mleko w proszku (również odtłuszczone), mieszamy. W końcu dosypujemy przyprawy i siemię lniane. Ciasto trzeba dobrze wymieszać i wtedy można je już smażyć na patelni, której nie smaruje się tłuszczem. Z podanych proporcji wychodzi około 9 naleśników.

Żeby naleśniki były dietetyczne i mniej kaloryczne warto przygotowywać je bez tłuszczu. Natomiast, żeby były możliwie jak najzdrowsze można zrobić je z mąki żytniej pełnoziarnistej i dodać jeszcze otręby.

Naleśniki z otrębami

Składniki:

- 2 łyżki pełnoziarnistej maki żytniej

- 2 łyżki zarodków pszennych

- 2 łyżki otrębów pszennych

- 2 łyżki otrębów żytnich

- 2 jaja

- 150 ml mleka

- 4 łyżki wody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody

Sposób przygotowania: najpierw mieszamy ze sobą osobno składniki suche oraz mokre, dopiero wtedy łączymy je wszystkie ze sobą i smażymy naleśniki. Mąka razowa jest z pewnością dobrym wyborem.